Iga Panggang Asam Manis
Bahan:
1 kg iga sapi berdaging, potong 12 cm, buang lemak berlebihan
1 liter air
150 g nanas, parut
1 buah jeruk nipis, ambil airnya
Haluskan:
8 butir bawang merah
4 siung bawang putih
3 butir kemiri
5 buah cabai rawit merah
50 g gula merah
1/2 sdt merica butiran
2 sdt garam
Pelengkap:
Kentang
Setup Sayuran
Cara membuat:
* Didihkan air, masukkan potongan iga, masak hingga mendidih dan busa mengapung.
* Angkat busa dan kotoran. Kecilkan api.
* Masukkan bumbu halus,nanas dan air jeruk nipis. Kecilkan api.
* Masak terus hingga daging iga empuk dan kuah tinggal sedikit.
* Angkat daging iga, saring kuahnya.
* Bakar atau panggang iga hingga agak kering. Angkat.
* Sajikan iga dengan sisa kuahnya dan Pelengkap.
No comments:
Post a Comment